maandag 23 maart 2009

ORKAFEEST

Bijna 2 weken ver in onze verkenning van Chili en Argentinie.
De eerste dagen hebben we doorgebracht in een Alpen-achtige setting, blijkbaar ge-wel-dig voor de wintersport, maar diep onder de indruk waren we niet.
Pas op: de omgeving was heel erg mooi, maar al die maanden NZ hebben ons een beetje immuun gemaakt voor meren met bergen rond.
Het werd al snel duidelijk dat we ons gezapig reistempo van NZ niet zouden kunnen aanhouden en dat er veel nachtbussen (denk ritjes van 20 uur) op het programma zouden staan.
Morgen, na 2 weken ZA, zal onze buscalculator bijgevolg de kaap van 65 uur passeren. Ge moet er wat voor over hebben.

De voorbije dagen hebben we doorgebracht in Puerto Madryn, aan de oostkust van Argentinie, in Patagonie. Puerto Madryn ligt aan de ingang van een schiereiland waar gans het jaar ongelooflijk veel wildlife gespot kan worden. Walvissen in de winter, penguins en orka´s in de zomer.
Hoewel er ongeveer een dertigtal orka´s in de omgeving leven, was de kans om ze te spotten slechts 5%. Een aantal orca´s heeft zichzelf een kunstje geleerd om een lekker fris zeehondje te nuttigen: ze laten zichzelf met veel geweld stranden om de zeehonden kolonie te attackeren. Van de 30 orka´s zijn er ongeveer 8 die dat kunnen. De mannen van National Geographic houden de ganse dag de wacht op het strand om de aanval vast te kunnen leggen op camera. Met een klein hartje en 1 grote wens gingen we dus het schiereiland bezichtigen.
De gids leidde ons langs guanaca´s (familie van de lama), penguins, zeehonden, zee-olifanten, zeeleeuwen, 1 albatros, gieren, 1 zwarte weduwe (!), gordeldieren...
Fantastisch! Toen we aankwamen bij Punta Norte, de plek waar de orka´s gespot kunnen worden, was de spanning te snijden. 5% is echt niet veel, dus we durfden bijna niet te hopen op zo´n godsgeschenk, ook al was het Jesse zijn verjaardag. ;-)
We konden maar 20 minuten blijven, de tour liep bijna op zijn eind. Na 15 minuten zagen we in de verte een gigantischa vin opduiken (2,5 meter!). Zo spannend en ontroerend tegelijk! De onheilspellende vin verplaatste zich over de hele kustlijn. Magisch!
De gids was zo enthousiast dat we wat langer mochten blijven kijken. Het volgende uur was een grote orka-show. Eerst volgde een groepje van 2 vrouwtjes en even later zwommen er nog 5 orka´s achteraan. Met een baby-orka! Ongelooflijk!
De mega-attack hebben we niet mogen meemaken, maar het scheelde niet veel. Stilletjes was ik blij voor die lieve zeehondpupjes. Want die zijn ook errug schattig!
Het was een onbeschrijflijk gevoel, of zoals onze gids het verwoordde: "seeing whales or killer whales is always a very emotional experience".
Allen daarheen!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

klinkt geweldig die orka show, behalve dan dat van die zeehondjes verpletteren, hoe gruwelijk !
xxx

Anoniem zei

amai jullie foto's worden met de kr mooier
geniet maar van al die idilische plaatjes nu het nog kan,

dikke kus,

daisy floor en frederic